Museum Hilversum

Jacques Stevens

Persfotograaf

Jacques Stevens was als klassieke persfotograaf werkzaam in Hilversum en omstreken. Na zijn dood liet hij een archief van ongeveer 60.000 glasnegatieven na. In 2009 was in Museum Hilversum een gedeelte van dit werk te bewonderen in een retrospectief. 

Om het enorme archief van Jacques Stevens toegankelijk te maken wilde Museum Hilversum het levenswerk van Stevens in thema’s indelen. Maar als persfotograaf werkte Stevens niet thematisch. Zijn werk en werkweek zagen er in werkelijkheid juist fragmentarisch uit. Daarom kozen we voor een concept waarbij de foto's vrij in de ruimte, op ooghoogte, werden opgehangen, tegen en achter elkaar gepresenteerd in een aaneengesloten veld van beelden.

Bij een eerste aanblik zagen bezoekers een ruimte met een hoeveelheid aan foto's zonder duidelijke grens tussen de verschillende thema's. Maar wie dichterbij kwam herkende het thema, mede door de tekst op de grond. Door de typografie op de vloer, en dus onder de ophanging, te plaatsen werd de aandacht eerst op het beeld gefocust en daarna pas op de informatie.

De gelaagdheid van het opgehangen werk resulteerde in een spel van samenhang. Zonder de fotografie geweld aan te doen creëerden we een beeldende presentatie, die voor een extra beleving zorgde. De suggestie van veelheid en de ongrijpbaarheid van het bestaan werden op deze manier verbeeld.

Lees meer >
< Sluiten

ONTWERP
Grafisch en ruimtelijk ontwerp tentoonstelling en werkplaats, drukwerk, publicatie
LOCATIE 
Museum Hilversum
OPPERVLAK 
450m2 - 2 zalen
TE ZIEN 
7 maart – 13 september 2009
REALISATIE 
Landstra & de Vries
FotoLab

museum hilversum jacques stevens persfotograaf nr 1 jpg

Entree van de zaal, met in het midden een serie grote beelden.

museum hilversum jacques stevens persfotograaf nr 2 jpg

De gelaagdheid van het opgehangen werk resulteerde in een spel van samenhang.

museum hilversum jacques stevens persfotograaf nr 3 jpg

De thema’s liepen door elkaar heen en vormden gezamenlijk een 'wolk' van foto’s.

museum hilversum jacques stevens persfotograaf nr 4 jpg

De typografie werd op de vloer onder de ophanging geplaatst waardoor de aandacht eerst op het beeld werd gefocust en daarna op de informatie.

museum hilversum jacques stevens persfotograaf nr 5 jpg

Rijen van achter elkaar geplaatste portretten maakte de verscheidenheid in het werk van Stevens zichtbaar.

museum hilversum jacques stevens persfotograaf nr 6 jpg

museum hilversum jacques stevens persfotograaf nr 7 jpg

museum hilversum jacques stevens persfotograaf nr 8 jpg

In de doka op de bovenverdieping werden workshops voor kinderen georganiseerd. De resultaten konden aan waslijnen worden gehangen.

ONTWERP
Grafisch en ruimtelijk ontwerp tentoonstelling en werkplaats, drukwerk, publicatie
LOCATIE 
Museum Hilversum
OPPERVLAK 
450m2 - 2 zalen
TE ZIEN 
7 maart – 13 september 2009
REALISATIE 
Landstra & de Vries
FotoLab

© De Vrijer Van Dongen, 2017