Centraal Museum

Alexander van Slobbe

Stof tot nadenken

De overzichtstentoonstelling van 20 jaar Alexander van Slobbe was in minimalistische rijkdom vormgegeven. Elke zaal had een eigen inrichting, kleur en manier van kijken. 

Door Van Slobbe uitvoerig te spreken over zijn werk en visie, konden wij als reflectie op zijn oeuvre een waardige presentatie neerzetten over 20 jaar vakmanschap op topniveau. In de eerste zaal lagen handwerkproefjes in lage vitrines uitgestald als ware het dure sieraden in een juwelierswinkel. De bezoeker werd in deze zaal dan ook uitgenodigd om het handwerk en de details goed te bekijken.

Vervolgens werden bezoekers geconfronteerd met hangende silhouetten die als overkoepelende archetypen het grotere kader van het werk vormden. In de zalen daarna werd het werk van Van Slobbe vanuit verschillende vertrekpunten tussen deze uitersten uiteengezet. 

Alexander van Slobbe wilde geen standaard zaalteksten. In ons concept liep de tekst daarom als minimale lijn, dus zonder regelafbrekingen, over alle linkerwanden. Joke Robaard werd gevraagd om op de rechterwanden een doorlopende beeldlijn te maken van al het beeldmateriaal dat ze de afgelopen 20 jaar voor en met Van Slobbe had gemaakt. Ook werd de bezoeker uitgedaagd steeds op een andere manier naar het getoonde werk te kijken: in vitrines, hoog in de ruimte, op tafels of achter spijlen. 

Lees meer >
< Sluiten

ONTWERP 
Grafisch en ruimtelijk ontwerp tentoonstelling en werkplaats
LOCATIE 
De Stallen, Centraal Museum Utrecht
OPPERVLAK 
1100 m2 - 9 zalen
TE ZIEN 
13 februari – 16 mei 2010
REALISATIE 
Technische Dienst Centraal Museum, Sterk Decoratie

centraal museum alexander van slobbe nr 1 jpg

In de vitrines van de openingszaal lagen minutieuze proeven die het proces van het verfijnde handwerk inzichtelijk maakte.

centraal museum alexander van slobbe nr 2 jpg

De zaaltekst liep als 1 lange onderbroken lijn door over de linkerwand(en).

centraal museum alexander van slobbe nr 3 jpg

Op de vloer werden onder hangende silhouetten patronen getekend. Hiermee werd inzichtelijk gemaakt hoe een plat patroon tot een specifieke vorm op het lichaam wordt gevormd.

centraal museum alexander van slobbe nr 5 jpg

centraal museum alexander van slobbe nr 6 jpg

centraal museum alexander van slobbe nr 7 jpg

In de Orson & Bodil zaal draaiden films op een tafel met mini interviews, van bovenaf gefilmd, waarin duidelijk werd wat Nieuwe Luxe voor Alexander van Slobbe betekent en hoe dit in zijn werk tot uiting komt.

centraal museum alexander van slobbe nr 8 jpg

centraal museum alexander van slobbe nr 9 jpg

centraal museum alexander van slobbe nr 10 jpg

centraal museum alexander van slobbe nr 11 jpg

centraal museum alexander van slobbe nr 12 jpg

De And…And…And… zaal. Alexander van Slobbe en zijn samenwerkingen.

centraal museum alexander van slobbe nr 13 jpg

centraal museum alexander van slobbe nr 14 jpg

centraal museum alexander van slobbe nr 15 jpg

De werkplaats werd ingericht als naaiatelier. Hier kon de bezoeker reageren op een patroon dat Alexander van Slobbe had vrijgegeven voor de duur van de tentoonstelling.

centraal museum alexander van slobbe nr 17 jpg

ONTWERP 
Grafisch en ruimtelijk ontwerp tentoonstelling en werkplaats
LOCATIE 
De Stallen, Centraal Museum Utrecht
OPPERVLAK 
1100 m2 - 9 zalen
TE ZIEN 
13 februari – 16 mei 2010
REALISATIE 
Technische Dienst Centraal Museum, Sterk Decoratie

© De Vrijer Van Dongen, 2017